test

Zapiekana tortilla z kurczakiem i serem Mlekdamer Stefana Birka

          0 głosów: 0
twoja ocena
tortilla
45 min
4 osoby
łatwy

4 placki tortilli
300 g mięsa z kurczaka
80 g cebuli
80 g czerwonej fasolki
80 g kukurydzy
100 g papryki (trzy kolory)
80 g cukinii
150 g pomidorów
50 g kapusty pekińskiej
150 g sera Mlekdamer (startego)  
oliwa, sól, pieprz, cukier
ocet balsamiczny

Mięso, paprykę, cebulę i cukinię oczyścić i pokroić w paski. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać paprykę i cukinię oraz posiekane pomidory bez skórki. Po 2–3 min dodać pokrojonego kurczaka. Dusić ok. 20 min. Kiedy całość wystygnie, dodać ser Mlekdamer i drobno posiekane: kapustę, fasolkę i kukurydzę.

Doprawić do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Placek tortilli rozłożyć, na połowę wyłożyć farsz, zawinąć w rulon. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 15 min w temp. 180°C. Kiedy tortilla wystygnie, pokroić i podawać z sosem czosnkowym.


Komentarze