Wywiad z naszym Mistrzem – Mariuszem Gachewiczem

dodany: 09/05/2013


SONY DSC

Mariusz Gachewicz – nasz mistrz – znalazł chwilę, żeby porozmawiać z nami o swojej pasji  - carvingu – swoich osiągnięciach i o kuchni światowej. Zapraszamy do lektury.

 

 

Wśród wielu informacji jakie można znaleźć na Pana temat dominuje ta o Carvingu. Czym jest carving?

Carving jest to sztuka rzeźbienia w owocach i warzywach, ale nie tylko, możemy również rzeźbić w serze. Z ciekawostek dodam, że od miesiąca istnieje jedyne w Polsce Stowarzyszenie Carvingowe – Carving Team Poland, którego mam zaszczyt być prezesem.

A jak się zaczęła Pana przygoda z tą sztuką?

Kilka lat temu, dokładnie 1999 roku, na targach w Warszawie spotkałem ludzi, którzy zajmowali sie carvingiem. Po rozmowie z jednym z nich i zakupie noży, drogą prób i błędów próbowałem swych sił w owocach, a że uparty ze mnie człowiek, to po 6 miesiącach pracy z nożem wyjechałem na mistrzostwa europy do Pragi gdzie wywalczyłem v-ce mistrzostwo europy. I tak do dziś działam wraz ze znajomymi w CTP.

SONY DSC

Jakie są Pana największe osiągnięcia, chodzi mi przede wszystkim o te, z których Pan jest najbardziej dumny?

Z kulinarnych to zajęcie 4 miejsca na olimpiadzie w Erfurcie 2012. Jeśli chodzi o osiągnięcia w dziedzinie carvingu to zdecydowanie jest to trzecie miejsce na Mistrzostwach Europy w Carvingu Chińskim w Lipsku oraz drugie miejsce na Mistrzostwach Europy w Pradze.

Przejdźmy teraz do pytań okołoserowych. Jak bardzo istotny jest ser żółty w różnych kuchniach świata. Domyślam się, że przodują w tym Francuzi?

Ser jest nieodzowną częścia kuchni francuskiej jak i włoskiej (na przykład parmezan do past), sery w polsce jadamy na śniadanie do kanapek, tak zostaliśmy nauczeni. We francji natomiast sery są podawane na deser z konfiturami, orzechami, nie tylko winogronami. Ale inne kuchnie również posiadają sery np. Grecja ser typu feta no i oczywiście są sery szwajcarskie.

A co jeśli chodzi o kuchnię polską?

My Polacy uwielbiamy sery żółte i oczywiście sery twarogowe, które nasze babcie, czy mamy wyrabiały, a które często lądowały w naleśnikach, pierogach leniwych, czy serniku.

Czy jest, a jeżeli tak, to jaka jest tajemnica dobrego przygotowania potrawy z żółtym serem?

Tajemnicą w przygotowaniu dobrej potrawy z serem jest utrzymanie odpowiedniej teperatury przy potrawach ciepłych, nie można zbyt mocno i długo poddawać ser gorącej obróbce, gdyż wytrąci się tłuszcz i ser straci swoje właściwości smakowe i walory estetyczne.

Czy Pan osobiście preferuje ‚szwajcary’ czy ‚holendry’?

Ja osobiście lubie sery typu szwajcarskiego z odrobiną konfitury pomarańczowo imbirowej.