test

Tarta przygotowana specjalnie dla Klubu Sera przez Sylwię Biały

twoja ocena
60 min
4-5
średni

Ciasto:
- mąka pszenna - 300g
- zimne masło - 100g
- sól - szczypta
- zimna woda - 3 łyżki

Farsz:
- mięso mielone - 400g
- czosnek - 3 ząbki
- cebula - 2 szt.
- marchew - 1 szt.
- śmietana - 5 łyżek
- jajko - 2 szt.
- ser żółty Mlekdamer - 200g
- sól, pieprz
- bazylia, oregano do smaku

Danie przygotowane specjalnie dla Klubu Sera przez Sylwię Biały, finalistkę pierwszej edycji programu Hell’s Kitchen oraz kucharza programu „Pytanie na Śniadanie”

Z mąki, masła, wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty (26 cm), nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

W czasie kiedy nasze ciasto się chłodzi my przygotowujemy farsz. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy zmielone mięso i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Dodajemy startą marchew, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Tartę nakłuwamy widelcem. Do wystudzonego mięsa dodajemy jajka wymieszane ze śmietaną i serem. Zalewamy tartę.
Wkładamy do piekarnika na niską półkę i pieczemy ok. 30 minut.
Smacznego!


Komentarze