test

Smażony ser Mlekdamer z orzechami i konfiturą z jagody i żubrówki

* * * * ½ 10 głosów: 10
twoja ocena
ssm
30 min
5 osób
trudny

SKŁADNIKI:
550 g sera Mlekdamer
2 jaja
100 g mąki
2 łyżki listków tymianku
150g orzechów włoskich
60 ml oliwy

Konfitura z jagód z żubrówką:
200 g jagód
100 ml żubrówka
50 ml miodu

Ser Mlekdamer pociąć w grubsze plastry i spanierować rozdrobnionymi orzechami, skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180°C na 10 min.

Miód wlać na rozgrzaną patelnię, po chwili dodać jagody. Gdy płyn odparuje dodać żubrówkę i dalej gotować, aż uzyskamy konsystencję dżemu.

Na tależ wykładamy konfiturę a na nią ciepły ser Mlekdamer i podajemy ciepłe.

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze