test

Sernik przygotowany specjalnie dla Klubu Sera przez Sylwię Biały

* * * *   1 głosów: 1
twoja ocena
sernik_sb
ok. 90 min
4-5
średni

Ciasto:
- 190g margaryny rozpuszczonej
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 2-3 łyżeczki ciemnego kakao
- 2 żółtka

Masa serowa:
- 2 białka
- szczypta soli
- 300g Twarożek ze śmietaną EXTRA (STARCO)
- 300g Twarożek o smaku waniliowym EXTRA (STARCO)
- do 1 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 125g margaryny

Danie przygotowane specjalnie dla Klubu Sera przez Sylwię Biały, finalistkę pierwszej edycji programu Hell’s Kitchen oraz kucharza programu „Pytanie na Śniadanie”

Ciasto:
1. Margarynę rozpuszczamy.
2. W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao.
3. Następnie do suchych składników dodajemy żółtka oraz przestudzoną rozpuszczoną margarynę i zagniatamy ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli, może przypominać kruszonkę.
4. 3/4 ciasta przekładamy do formy i ugniatamy je dłonią, formę wkładamy do lodówki na 30 minut, razem z 1/3 odłożonego ciasta na kruszonkę.

Masa serowa:
1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy.
2. Do drugiego naczynia, dodajemy serki homogenizowane, cukier i budyń, mieszamy do połączenia wszystkich składników.
3. Następnie do masy wlewamy przestudzoną margarynę, miksując na najniższych obrotach, gdy tłuszcz połączy sięz masą serową dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie mieszamy.

Wykonanie:
1. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, wylewamy na nie masę serową, którą następnie posypujemy 1/3 odłożonego ciasta, tak jak kruszonką.
2. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
3. Po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce.


Komentarze