test

Sernik Świąteczny – Sylwia Biały

          0 głosów: 0
twoja ocena
sylwia-bialy-klubsera(1)
60 min
6
średni

Spód
- 1 szklanka mąki
- 90g masła
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki pasty lub ekstraktu z wanilii

Masa serowa
(składniki w temp. pokojowej)
- 900g twarogu śmietankowego zmielonego trzykrotnie
- 300g białej czekolady dobrej jakości
- 200ml śmietany kremówki
- 1,5 łyżeczki pasty lub ekstraktu z wanilii
- 250g chałwy pokrojonej na małe kawałki i roztartej widelcem
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej(niekoniecznie)

Polewa
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
- 200ml śmietany kremówki

Spód tortownicy o śr. 22 cm wyłóż papierem do wypieków lub natłuść masłem. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj posiekane masło i wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier puder, żółtka i wanilię. Szybko wyrób ciasto. Wyklej nim spód tortownicy, wierzch wygładź. Wstaw na 15 minut do lodówki. Podpiecz ok. 10 minut w temp. 180C z termoobiegiem lub  200C na grzałce góra/dół. Odstaw do przestudzenia.

Masa serowa – białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź. Zmielony ser utrzyj mikserem z cukrem i jajkami, dodaj resztę składników masy i wystudzoną czekoladę, zmiksuj na średnich obrotach na gładko. Jeśli masa serowa nie jest wystarczająco słodka, w miarę potrzeby dosłódź i zmiksuj.

Zagotuj cały czajnik wody. Tortownicę owiń z zewnątrz kilkoma warstwami folii aluminiowej. Podpieczony spód oprósz kaszą manną lub bułką tartą. Masę serową wylej na ciasto. Tortownicę  wstaw do większej formy, umieść w piekarniku nagrzanym do temp. 150-160C(termoobieg) lub 175-180C(góra/dół) i do połowy wysokości większej formy nalej wrzątek. Piecz około 50-60 minut, do momentu gdy po poruszeniu tortownicą sernik nie faluje, ale nadal lekko drży na samym środku. Upieczony sernik pozostaw do przestudzenia w piekarniku. Wystudzony wstaw do lodówki na noc.

Polewa na toffi – na patelni lub w rondelku skarmelizuj cukier. Dodaj masło i śmietankę, mieszając podgrzewaj kilka minut, aż masa będzie idealnie gładka i nieco zgęstnieje. Jeszcze gorącą polej wierzch sernika. Smacznego!


Komentarze