test

Schab panierowany z serem Mlekdamer i grillowanym bakłażanem Stefana Birka

          0 głosów: 0
twoja ocena
schab
45 min
4 osoby
średni

480 g schabu
1 jajko
bułka tarta
mąka
sól, pieprz
120 g bakłażana
świeży tymianek
ocet balsamiczny
cukier
160 g sera Mlekdamer (4 plastry)
olej

Bakłażan oczyścić i pokroić w plastry grubości ½ cm. Grillować i przekładać do głębokiego naczynia. Przyprawić solą, pieprzem, cukrem i skropić delikatnie octem balsamicznym. Po 10 min wyjąć i osuszyć.

Mięso porcjować na 4 kotlety i zbić tłuczkiem na dość cienkie plastry. Przyprawić do smaku. Na każdym kotlecie ułożyć plaster bakłażana i sera Mlekdamer. Panierować w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Można podawać z ziemniakami lub sałatką.

Uwaga: Pokrojone bakłażany warto przed grillowaniem oprószyć solą i ułożyć na papierowych ręcznikach, aby odsączyć je z nadmiaru wody. Dopiero potem grillować i dowolnie marynować w oliwie i ziołach.


Komentarze