test

Sałatka z mortadelą, Mlekdamerem w pyłku z pieczonej papryki, podana na musie buraczanym z karmelizowaną gruszką

          0 głosów: 0
twoja ocena
6
35 minut
2
średni

10 plastrów mortadeli
150 g sera Mlekdamer
3 łyżeczki papryki ostrej w proszku
3 łyżeczki prażonych migdałów w płatkach
200 g buraków pieczonych
50 ml białego wina
3 figi
1 łyżeczka miodu
200 g miks sałat(np. rukola,szpinak baby, karbowana zielona)
30 ml octu balsamicznego
100 g gruszki skarmelizowanej
7 łyżeczek sosu winegret

Porwaną sałatę wymieszać w misce z sosem winegret tak aby cała sałata była w nim obtoczona. Figę pociąć na ósemki, a gruszkę na półksiężyce i delikatnie skarmelizować na miodzie i białym winie. Ser Mlekdamer pokroić w kostkę o boku 2 cm, obtoczyć w powstałym syropie z figi.
Następnie 3 kostki sera obtoczyć w prażonych migdałach, kolejne 3 kostki obtoczyć w papryce sproszkowanej. Pokroić dodatkowe 4 kawałki sera w prostokąty o wymiarach 0,5cm x 4cm .

Upieczone buraki rozdrobnić, podsmażyć na miodzie i occie balsamicznym doprawić do smaku balansując miodem i octem.

Gdy uzyskamy pożądany smak zbledować na gładkie puree. Na talerzu rozsmarować puree buraczane, na nim ułożyć sałaty i pokrojoną  w cienkie plastry mortadelę na przemian 3 plastry, na niej i dookoła poukładać skarmelizowaną gruszkę i figę, obok ser Mlekdamer obtoczony w dodatkach. Na koniec polać pozostałym syropem powstałym z figi i wina.

Smacznego!!!


Komentarze