test

Sałatka letnia z nutą orzechowego Mlekdamera, suszonych owoców i puree gruszkowym, polany winegretem cytrynowym

          0 głosów: 0
twoja ocena
14940_298390587010213_5205718536092524484_n
20 minut
5 osób
łatwy

250g ser Mlekdamer
150g truskawki
150g filetowany pomarańcz
75g borówka
1 szt. pitahaya
1/2 owocu granatu
mięta
150g gruszka
15g miodu
75ml białe wino
75ml cydr jabłkowy
25ml oliwa

Wszystkie owoce dokładnie umyć i oczyścić. Ser Mlekdamer i owoce pokroić w kawałki. Na rozgrzany miód do garnka włożyć pokrojoną gruszkę, zalać winem i 30 ml cydru. Gotować aż gruszka będzie miękka a płyn odparuje, zmiksować do konsystencji musu. Z oliwy, cydru, soku z pomarańczy, 15g miodu i posiekanej mięty przygotować winegret.

Na talerzu położyć mus gruszkowy. Na musie lub obok ułożyć owoce wraz z serem Mlekdamer wszystko skropić winegretem i posypać owocami granatu. Można podawać w letnie dni z winem schłodzonym lub cydrem jako deser lub przystawkę.

POBIERZ PRZEPIS

Smacznego!


Komentarze