test

Roladka drobiowa z serem Mlekdamer z ziemniakami gratine

* * * *   13 głosów: 13
twoja ocena
roladka
45 min
6 osób
trudne

SKŁADNIKI ROLADKA:
6 połówek piersi kurczaka bez skóry i kości
60 ml (3/4 szkl.) oliwy z oliwek
70 g (1/2 szkl.) rozdrobnionego czosnku
sól i pieprz do smaku
liście bazyli
200 g sera Mlekdamer
200 g cienkich plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)
60 g masła
230 ml (1 szkl.) białego wytrawnego wina
1 łyżka pokrojonych świeżych liści szałwii
sól i pieprz do smaku

Składniki do ziemniaków gratine:
1 kg ziemniaków
1 ząbek czosnku
50 g masła
250 ml gęstej
kwaśnej śmietany
150 ml mleka
3 szczypty gałki muszkatołowej
sól i pieprz

Ziemniaki gratine:
Obrane i osuszone ziemniaki kroimy na plasterki grubości 5 mm. Naczynie do zapiekanki nacieramy ząbkiem czosnku. Smarujemy je połową masła. Mieszamy śmietanę z mlekiem. Układamy połowę ziemniaków w naczyniu, polewamy połową śmietany z mlekiem, posypujemy 2 szczyptami gałki. Solimy i pieprzymy. Delikatnie mieszamy. Układamy resztę ziemniaków i wylewamy pozostałą śmietanę z mlekiem. Solimy, pieprzymy i posypujemy resztą gałki. Posypujemy również wiórkami pozostałego masła. Pieczemy przez półtorej godziny w 180°C. Jeśli zapiekanka zbyt szybko się przypiecze z wierzchu, przykrywamy ją folią aluminiową. Podajemy gorącą. Uwaga: do śmietany i mleka – w zależności od upodobań – można dodać jedno ubite jajo lub 2 garści startego sera Mlekdamer.

Roladka:
Piersi kurczaka rozbić tłuczkiem możliwie najcieniej. W małej miseczce wymieszać oliwę z czosnkiem i posmarować nią każdy kawałek mięsa. Posypać solą, pieprzem, wyłożyć na wierzch liście bazyli, szynkę i ser Mlekdamer. Zwinąć i zabezpieczyć wykałaczkami.

W dużej patelni stopić masło na średnim ogniu i podsmażyć roladki równomiernie ze wszystkich stron, aż ładnie zbrązowieją (około 10 minut).

Wlać wino, dodać świeżo zmielonego pieprzu i soli, dusić na niewielkim ogniu, aż roladki będą całkiem miękkie, od 15 do 20 minut. Zagęścić sos masłem. Można podawać jak na zdjęciu z ziemniakami gratine i pomidorami cherry z bazylią, oliwą i pieprzem.

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze