test

Przepis Wojciecha na makaron z żółtym serem Mlekdamer

          0 głosów: 0
twoja ocena
3przepis
30 minut
4 osoby
łatwy

50 dag makaronu ‘świderki’
50 dag żółtego sera Mlekdamer
4 pomidory
2-3 ząbki czosnku
ok. 1/3 szklanki oleju
zielona pietruszka
sól, pieprz
mielona papryka słodka

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Przełożyć na patelnię i smażyć. Czosnek pokroić w kostkę, posolić i rozgnieść widelcem, Następnie dodać do pomidorów i razem smażyć, a następnie dusić ok. 20 minut, aż powstanie gęsty sos.

Przyprawić do smaku. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Żaroodporne naczynie posmarować tłuszczem. Wyłożyć do niego połowę makaronu, zalać połową sosu i rozłożyć plastry żółtego sera Mlekdamer. Na ser położyć resztę makaronu, resztę sosu i dołożyć jeszcze plastry żółtego sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 st. C. i zapiekać ok. 25 minut.


Komentarze