test

Przepis od Oli na serowe naleśniki

          0 głosów: 0
twoja ocena
przepis1
30 min.
4 osoby
łatwy

2 jajka
szklanka mąki pszennej
szklanka wody
szklanka mleka
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju do ciasta
olej do smażenia
0,5 kg pieczarek
sól, pieprz
250ml jogurtu naturalnego gęstego
3 łyżeczki majonezu
zioła do sałatek
2 ząbki czosnku
4 -6 plasterków sera Mlekdamer 

Mąkę, jajka, cukier, sól, olej, mleko i wodę zmiksować do powstania gładkiej masy. Odstawić na 30 minut. Patelnię rozgrzać z odrobiną oleju. Wlewać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron na rumiano.

Pieczarki przekroić na pół i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.

Na naleśnikach ułożyć pieczarki, zawinąć w rulony, wstawić do naczynia żaroodpornego jeden obok drugiego. Na wierzch nałożyć plasterki sera. Zapiekać w temp. 180C aż ser się rozpuści.

Przygotować sos czosnkowy: Jogurt połączyć z 3 łyżeczki majonezu. Wymieszać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dosypać zioła do sałatek, wymieszać.

Gotowe naleśniki podawać polane sosem czosnkowym. Smacznego.


Komentarze