test

Przepis Mateusza na Farfalle z sosem serowym i brokułami

          0 głosów: 0
twoja ocena
2przepis
15 min.
2 osoby
łatwy

-mała śmietanka 18%
-jeden brokuł (ja wybieram duży)
-makaron farfalle
-przyprawy: sól, oregano, bazylia
-ser MLEKDAMER (około 25dag)
-mała łyżeczka masła

 

Na początek gotujemy makaron, polecam gotować go w sposób al dente! wrzucamy makaron do gotującej się lekko osolonej wody i możemy zająć się brokułem. Kroimy go oddzielając różyczki, jeśli ktoś woli można na mniejsze, ja jednak lubię większe :)

Następnie tak pokrojone brokuły wrzucamy również do lekko posolonej wody, możemy dodać szczyptę cukru dla podkreślenia smaku !

Przykrywamy pokrywką i gotujemy na najmniejszym ogniu, to dość ważne. W międzyczasie przygotowujemy tarkę do warzyw oraz nasz gwóźdź programu czyli MLEKDAMER !

Obydwa komponenty zamieniamy w serowe paseczki, które posłużą nam do przyrządzenia sosu serowego! Starty ser umieszczamy w ganku z odrobiną masła aby ser się nie przypalił. Następnie rozpuszczamy nasz MLEKDAMER w garnuszku pamiętając o ciągłym mieszaniu ponieważ jest to bardzo ważne! Gdy ser nam się już ładnie roztopi, dodajemy śmietankę i przyprawy do smaku, nie zapominamy o mieszaniu :) dodajemy przyprawy Teraz wszystko ładnie gotujemy i mieszamy na malutkim ogniu aż składniki się ładnie ze sobą połączą :)

możemy dodać mniej śmietany jeśli sos będzie za rzadki, ale proponuję dodać więcej SERA, ponieważ sera nigdy za dużo! Sprawdzamy sobie czy makaron i brokuły są już ugotowane. Pamiętajmy, że brokuły nie mogą być za miękkie, chyba że ktoś takie lubi!

Brokuły po ugotowaniu powinny przybrać bardzo fajny wyrazisty zielony kolor :)Następnie jeśli już na to czas, sprawdzamy czy wszystko jest bardzo dobrze i testujemy nasz sos serowy w połączeniu z brokułami. Jeśli wszystko poszło dobrze to nie ma prawa wybuchnąć! Testujemy smak i w razie potrzeby solimy lub możemy też dodać własnych przypraw :) Następnie rzecz bardzo prosta i przyjemna, wykładamy nasze farfalle oraz brokuły na talerz. Brokuły możemy dodać również do sosu serowego, ale jeśli pokroiliśmy w duże różyczki to myślę, że tak będzie wygodniej :)

Następnie polewamy wszystko sosem SEROWYM ! składniki bardzo ładnie się ze sobą komponują :) Zapach może przyciągnąć pobliskich amatorów SERA więc zaleca się to robić szybko i sprawnie!

Korzystając z zasady: “najpierw obowiązki potem przyjemności”, nie zwracamy uwagi na bałagan jaki powstał przy okazji naszych kuchennych przygód. Polewamy naszą porcyjkę sosem i oddalamy się z miejsca zdarzenia pamiętając o zgaszeniu wszystkich palników !

Umiejscawiamy nasz talerz w znanym i lubianym miejscu i dokonujemy konsumpcji! Uwaga! mały bonus: jeśli nie wystarczy nam porcja, przedstawiona na fotografii nie przejmujmy się! W kuchni wciąż jeszcze jest makaron, brokuły i sos serowy, którymi możemy cieszyć się po małej przerwie na odpoczynek !


Komentarze