test

przepis Macieja Kotlety Serowe Mlekdamerki

          0 głosów: 0
twoja ocena
1przepis
15 minut
2 osoby
łatwy

- 2 wiejskie jaja
- 50 dag żółtego sera Mlekdamer
- bułka tarta do panierowania,
- natka pietruszki,
- pieprz, sól, papryka słodka mielona
- olej do smażenia

Ser najlepiej typu szwajcarskiego Mlekdamer kroję w porcje wielkości ok. 6 cm x 4 cm i ok 1 cm grubości oraz posypuję słodką papryką. Rozbijam jajka z posiekana dużą ilością natki pietruszki, dodaje świeżo mielony pieprz i szczyptę soli do smaku. Ser moczę w tak przygotowanej masie jajeczno-pietruszkowej i obtaczam w bułce tartej robiąc panierkę. Następnie smażę na oleju ok 2- 3 minuty z każdej strony, aż do momentu kiedy będzie miękki czyli w środku rozpuszczony. W końcowym etapie smażenia na tak przygotowane kotleciki serowe dodaję masło. Najlepiej podawać z kwaśna konfiturą.

Wspaniała przystawka. Palce lizać.

Tak przygotowane gotowe kotleciki możemy zamrozić i następnie znakomicie nadają sie na grilla.


Komentarze