test

Przepis Gabrieli – Tarta z brokułami i serem żółtym

* * * * * 1 głosów: 1
twoja ocena
przepis7
30 minut
4 osoby
średni

Składniki na spód:
- pół kilograma mąki
- łyżeczka soli
- 250 g margaryny
- 2 łyżki oleju
- pół szklanki wody

Składniki na farsz:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- dwie główki brokuła lub jeden duży brokuł
- 350 g sera żółtego MLEKDAMER
- mały kubeczek śmietany
- pieprz, sól do smaku
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 ostra papryka

1. W misce mieszamy mąkę, wodę, margarynę, sól i olej. Zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek – taki, żeby dało się nim wyłożyć tartownicę.

2. Rozwałkowane cienko ciasto kładziemy na blasze, dociskamy przy brzegach i nakłuwamy widelcem. Następnie przykrywamy je dokładnie folią aluminiową i przygniatamy bilonem (monety są ciężkie i odporne na temperatury rzędu dwustu stopni, więc ciasto piekąc się nie urośnie).

3. Ciasto przykryte folią aluminiową umieszczamy w nagrzanym do temperatury 200 stopni piekarniku i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy z niego folię i dopiekamy – aż całość będzie upieczona, ale jeszcze nie zarumieniona.

4. W międzyczasie, trzemy ser żółty na tarce o grubych oczkach. Większość sera mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym czosnkiem, pieprzem i solą. Część sera zostawiamy do posypania.

5. Brokuły kroimy na różyczki i gotujemy przez 7 minut w osolonej wodzie. W tym samym czasie gotujemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.

6. Wyjmujemy spód do tarty z piekarnika, wykładamy ser ze śmietaną na tartę, na to różyczki brokuła i kurczaka. Posypujemy serem żółtym. Zapiekamy (górna grzałka) przez 10-15 minut.

 

Smacznego!


Komentarze