test

Pomidory zapiekane z boczniakami

* * * *   14 głosów: 14
twoja ocena
pomidory
25 min
4 osoby
łatwy

SKŁADNIKI:
3 bardzo duże pomidory
200 g chudego mielonego mięsa (użyłam udźca cielęcego, może być też np. chuda wołowina)
2 kromki pieczywa tostowego (bułeczka lub bułka tarta, około 4 łyżek)
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka listków świeżego tymianku lub posiekanej natki pietruszki, ewentualnie oregano
1 jajko
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)
150 g sera Mlekdamer
250 g boczniaki
oliwa extra vergine

 

Przygotowanie:
Pomidory przekroić na wysokości 3/4, łyżeczką wyjąć nasiona i sok z komór. Nasiona i sok wyrzucić. Środek pomidorów oprószyć solą, ułożyć rozcięciem do dołu na tacy i odstawić na godzinę lub na czas przygotowania reszty składników.
Mięso zmielić w maszynce razem z pieczywem tostowym (opieczonym uprzednio w tosterze), czosnkiem oraz tymiankiem. Jeśli mamy już zmielone mięso, dodajemy do niego rozgnieciony lub drobno posiekany czosnek, posiekany tymianek i drobno rozkruszone lub posiekane tosty.
Do mięsa dodać jajko, suszone oregano, sos Worcestershire, 1 łyżkę oliwy extra vergine oraz sól i świeżo zmielony czarny pieprz, wszystko razem wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C. W puste gniazda nasienne pomidorów włożyć farsz z mięsa, na wierzch położyć starty ser Mlekdamer i gałązki tymianku, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i skropić oliwą extra vergine. Pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 1 godzinę. Podawać od razu po upieczeniu, na podsmażonych kawałkach boczniaka .

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze