test

Polędwiczka wieprzowa podana z ziemniakami zapiekanymi z serem Mlekdamer

* * * *   10 głosów: 10
twoja ocena
poledwiczka
45 min
4 osoby
trudne

SKŁADNIKI:
2 łyżki świeżych listków tymianku
2 łyżeczki grubej soli
3 rozgniecione ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
40-50 dag borowików
2 łyżki posiekanych szalotek
4 łyżki brandy
1/2 szklanki śmietany kremówki
1 łyżka mąki
2 szklanki dobrego bulionu wołowego (najlepiej domowego)
2 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz
750 g polędwiczki wieprzowej
750 g ziemniaków
300 g sera Mlekdamer

Mieszamy 1 łyżkę tymianku z 2 łyżeczkami soli i 2 ząbkami czosnku.

Nacieramy mieszanką polędwicę, po czym zawijamy ją w folię i wkładamy na 1-2 dni do lodówki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy, pokrojone grzyby smażymy 7-8 min. Dodajemy szalotki, resztę czosnku i łyżeczkę tymianku. Po 2 min wlewamy połowę brandy i smażymy, mieszając, 20 sekund. Wlewamy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy 2-3 minuty.

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Brytfannę smarujemy oliwą. Na patelni rozgrzewamy ostatnią łyżkę oliwy, smażymy polędwice z każdej strony, w sumie nie dłużej niż 3 min. Przekładamy mięso do brytfanny, pieczemy 10-13 minut. Przekładamy na deskę, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy na 5 min, by soki rozłożyły się w mięsie.

Podgrzewamy grzyby, oprószamy je mąką, zasmażamy. Do brytfanny, w której piekło się mięso, wlewamy resztę brandy, zeskrobujemy ?smak? z dna i ścianek, a potem wlewamy wszystko do grzybów razem z bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i podgrzewamy 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy resztę tymianku, przyprawiamy solą i pieprzem. Kroimy polędwicę i podajemy ją z sosem, posypujemy natką.

Ziemniaki wcześniej podgotowane w rosole, kroimy na grubsze plastry układamy w naczyniu, dodajemy czosnek śmietane i zapiekamy. Na koniec sypiemy starty ser Mlekdamer i zapiekamy jeszcze 3 min. Na wierzch polędwiczki można ułożyć masło ziołowe i suszonego pomidora. Smacznego.

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze