test

Pieczony omlet z kieszonkami z sera Mlekdamer i szparagami

          0 głosów: 0
twoja ocena
omlet
25 minut
4 osoby
średni

8 jaj
80 g mąki
4 łyżki masła klarowanego
100 g ugotowanych szparagów
1 cebula
bazylia świeża, majeranek (posiekane)
250 g sera Mlekdamer
150 g sera koziego (rolada dojrzewająca)
oliwa, sól, pieprz
gałka muszkatołowa, cukier
pieprz ziołowy, sól czosnkowa

Cebulę pokroić w drobną kostkę, a szparagi w cienkie plastry. Wszystko delikatnie zeszklić na maśle i odstawić w chłodne miejsce. Po wystudzeniu dodać zioła. Sery pokroić w grubszą kostkę.

Ciasto na omlet
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na puszystą pianę. Dodać roztrzepane żółtka, odmierzoną ilość mąki i masło klarowane. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Po 4–5 min ciasto wymieszać z resztą składników i dodać sery. Ciasto wylać na patelnię rozgrzaną do temp. 60°C. Po 4–5 min patelnię wstawić na ok. 10–15 min do piekarnika nagrzanego do 120°C.
Omlet podawać na ciepło.

Uwaga: Przy zakupie białych szparagów warto zwrócić uwagę na ich rozmiar. Lepiej wybierać grubsze, ponieważ potem i tak trzeba je obrać. Zielone natomiast mogą być cienkie, bo jeśli są młode, nie trzeba ich obierać. Najlepiej to sprawdzić, wbijając w nie paznokieć – jeżeli się nie uda, oznacza to, że są włókniste i trzeba będzie również je obrać.

Szparagi powinny być wykorzystane w ciągu 2–3 dni od ich zakupu. Jeśli nie będą, to warto zwrócić uwagę na ich właściwe przechowywanie – najlepiej w miseczce z wodą w pozycji pionowej lub w lodówce z końcami zawiniętymi w wilgotną ściereczkę.


Komentarze