test

Pieczona pierś kaczki przekładana serem Mlekdamer i morelami Stefana Birka

          0 głosów: 0
twoja ocena
piers
60 minut
4 osoby
średni

4 piersi kaczki (140 g każda)
40 g miodu
200 ml białego wina
świeży rozmaryn, majeranek
sól, pieprz
350 g sera Mlekdamer (16 plastrów)
4 świeże morele
2 pomarańcze
80 g cukru
olej

Sporządzić marynatę: wino rozgrzać, dodać miód i zioła.
Odstawić do wystudzenia. Mięso oczyścić, posypać solą i pieprzem, zanurzyć w marynacie i odstawić w chłodne miejsce na 24 godz.

Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić na mniejsze porcje i gotować z dodatkiem cukru, często mieszając, do momentu aż całkowicie się rozgotują. Morele pokroić na ćwiartki i zanurzyć w gorących pomarańczach.

Po 24 godz. wyjąć mięso z marynaty i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Następnie pokroić na 5 plastrów i pomiędzy nie włożyć ser Mlekdamer oraz ćwiartkę moreli. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 7–10 min w temp. 170°C.


Komentarze