test

Mlekdamer zapiekany w cieście francuskim podany z sosem karmelowo-żurawinowym

* * * *   7 głosów: 7
twoja ocena
mlasdas
20 min
5 osób
średni

SKŁADNIKI:
250 g ciasta francuskiego
750 g sera Mlekdamer
2 jaja
100 g żurawina
50 g cukru
50 ml czerwonego wina
300 g sałaty rukola, roszponka

Ser Mlekdamer kroimy w trójkąty równoramienne o boku 3 cm 15 szt. Ciasto francuskie wałkujemy na cienkie płaty, które smarujemy roztrzepanym jajem i zawijamy w nie trójkąty sera Mlekdamer, Tak przygotowany ser wkładamy do nagrzanego piekarnika o temp. 220°C na ok 5-7 min. W międzyczasie przygotowujemy sos karmelowo żurawinowy. Na rozgrzaną patelnie wsypujemy cukier i karmelizujemy go, do niego dolewamy czerwone wino, gdy płyn odparuje i zrobimy próbe róży na łyżce dodajemy żurawinę i przez ok 2 min gotujemy, podajemy na ciepło. Na tależu układamy sałaty, na nich ciepły ser Mlekdamer w cieście francuskim i polewamy sosem karmelowo żurawinowym.

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze