test

Łosoś wędzony w dymie z szyszki sosnowej, podany na pikantnej sałatce z serem Mlekdamer i musach buraczanym i avocado.

          0 głosów: 0
twoja ocena
losos
35 minut
2 osoby
średni

ser Mlekdamer 50g,
musztarda francuska 5g,
oliwa 15ml, olej 15 ml,
miód 5g, koper, natka pietruszki,
avocado, jabłka 20g,
syrop kolonowy 5 g, sok z limonki 5 g,
szpinak 5g, roszponka 5 g,
czerwona cebula 5 g,
papryczka piri piri
upieczone buraki 100 g,
ocet winny 15 ml
anyż 1 gwiazdka

Buraki upiec, pociąć. Z miodu, octu i anyżu zrobić gęsty syrop, dodać buraki i gotować do momentu aż buraki będą obtoczone karmelem, zblędować. Avocado, syrop klonowy, sok z limonki połączyć i zblędować na gładką masę
Łosoś:
Łososia namoczyć w roztworze solnym przez 3 godz., wysuszyć i wstawić do wędzarki do temp. 50 stopni C lub jeśli nie mamy czasu można uwędzić na ciepło w temp. 90 stopni C.

Wszystkie elementy dania należy po kolei wyłożyć na talerz pure, sałatkę połączoną z sosem winegret, a na to uwędzonego łososia.
Smacznego !


Komentarze