test

Kuleczki ziemniaczane z farszem ziołowo-serowo-mięsnym

* * *     2 głosów: 2
twoja ocena
e4bb2279001f35b15281fabb
45
45 minut
łatwy

1 opakowanie mięsa mielonego
1kg ziemniaków
1 jajko
1 posiekana cebula
2-3 posiekane ząbki czosnku
ulubione zioła i przyprawy dla smaku
łyżka masła
starty na grubych oczkach ser.

Krok pierwszy:
Ziemniaki gotujemy do miękkości i robimy z nich puree. Odkładamy na bok i czekamy aż wystygną.

Krok drugi:
Na patelni podgrzewamy masło. Należy na nim zeszklić cebulę i czosnek. Dodajemy mięso, doprawiamy całość do smaku. Odstawiamy mięso do wystygnięcia,a potem dodajemy utarty na grubych oczkach ser żółty.

Krok trzeci:
Do ziemniaków dodajemy jajko i mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy wałek o średnicy 8-10 cm i wycinamy plastry o grubości 2 cm. Na każdy plaster nakładamy porcję farszu i formujemy kulki. Wrzucamy je na mocno rozgrzany olej i smażymy 2-3 minuty.

SMACZNEGO !


Komentarze