Kolejne mistrzowskie przepisy

dodany: 22/04/2013

Z ogromną przyjemnością pragniemy Was poinformować, że do naszego działu z przepisami dołączyły kolejne – mistrzowskie – receptury. Tym razem nieco łatwiejsze w wykonaniu, ale za to bardzo efektowne potrawy autorstwa Stefana Birka.

240

 

Stefan Birek – aktualnie szef kuchni Hotelu LORD.
Swoja karierę w zawodzie rozpoczynał w jednej z najlepszych, jeśli nie najlepszej w tamtych czasach, restauracji Bazyliszek na Warszawskiej starówce. W Bazyliszku pracował bez mała dziesięć lat i przeszedł tam wszystkie szczeble zawodowej kariery. Ostatecznie został szefem kuchni. Wówczas nadarzyła się okazja, z której skorzystał – zdecydował się na wyjazd zagraniczny. Zaczął od pracy w Zjednoczonych Emiratach Arabskich (spędził tam 1,5 roku), a potem w Austrii (2 lata). W swojej ponadtrzydziestoletniej karierze zawodowej pracował w wielu warszawskich restauracjach, ale również i na swój rachunek, prowadząc własną restauracje. Zdobył doświadczenia zarówno jako pracownik, jak i pracodawca.
Po latach skrzętnie gromadzonych doświadczeń pod okiem największych autorytetów kuchni, w roku 2003 trafił do nowo otwartego Hotelu Lord*** na warszawskim Okęciu.
Został szefem kuchni i zastępcą dyrektora ds. gastronomii. To tu poznał bardzo życzliwych i otwartych właścicieli, jak i grono ludzi, z którymi do dziś tworzy wizerunek hotelu.
Stefan Birek jest aktywnym działaczem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, od początku jego powstania. Pełnił w nim funkcje wiceprzewodniczącego komisji rewizyjnej, sekretarza OSSKiC, a także wiceprezesa. Był uczestnikiem i zwycięzcą wielu konkursów organizowanych przez Polskie Zrzeszenie Hoteli. Teraz bardzo często pełni rolę jurora podczas konkursów kulinarnych. Uczestniczył wraz z grupą innych szefów (w roli obserwatora) w Olimpiadzie Kulinarnej w Luksemburgu oraz Mistrzostwach Świata w Erfurcie. Jest ambasadorem kuchni Staropolskiej. Ma na ten temat ogromną, podszytą pasją wiedzę. Organizuje Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś” odbywający się w murach XV wiecznego zamku Domu Polonii w Pułtusku.
Wykształcił wielu młodych adeptów sztuki kulinarnej. Od ponad trzech lat możemy go oglądać w roli eksperta kulinarnego w porannym telewizyjnym programie „Kawa czy Herbata?”.

 

birek9 birek8 birek7 birek6 birek5 birek4 birek3 birek2 birek1