test

Frittata z ziemniakami i szpinakiem z dodatkiem włoskiego salami

* * * *   15 głosów: 15
twoja ocena
fritatat
15 min
4 osoby
średni

SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków pokrojonych w małą kostkę
225 g liści młodego szpinaku
250 g pikantnej salami
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski
5–6 cebulek dymek pokrojonych w cienkie plasterki
5 jajek
150 G sera Mlekdamer
sól i pieprz

Gotować ziemniaki przez 5–6 minut, aż będą prawie miękkie. Włożyć szpinak do garnka do gotowania na parze bądź do durszlaka i gotować nad ziemniakami przez 5 minut, aż liście szpinaku się skurczą. Odcedzić ziemniaki. Grzbietem łyżki wycisnąć nadmiar wilgoci ze szpinaku, a potem go posiekać.

Podgrzać oliwę na teflonowej patelni o średnicy około 25 cm. Wrzucić paprykę i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Dodać ziemniaki oraz dymkę i smażyć przez 2 minuty.

W dużej misce roztrzepać jajka, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać ze szpinakiem. Z patelni wyciągnąć łyżką cedzakową warzywa i dodać do jajek. Mieszać całość przez chwilę, a następnie wlać na patelnię z oliwą. Przykryć i smażyć, nie mieszając, przez 6 minut, aż omlet niemal się zetnie, lecz z wierzchu pozostanie dość miękki.

Piekarnik rozgrzać na funkcji grill.
Posypać frittatę serem Mlekdamer i wstawić do piekarnika.

Piec przez 3–4 minuty, aż się przyrumieni. Pokroić na ćwiartki lub trójkątne kawałki i podawać. Można podać z rucolą i suszonym pomidorem

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze