test

Francuska zupa cebulowa zapiekana z serem Mlekdamer

* * * *   8 głosów: 8
twoja ocena
zupaceb
45 min
4 osoby
łatwy

SKŁADNIKI:
3 łyżki masła
1 kg cebuli
150 ml białego wina
600 ml bulionu wołowego
1 czerstwa bagietka
ser Mlekdamer do posypania

Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.

W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C.

Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.

Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem Mlekdamer i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze