Cebulę obierz i pokrój w piórka. W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C.
Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.
Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem Mlekdamer i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.
autor: Mariusz Gachewicz