test

Figi faszerowane Mlekdamerem, podane z marynowanymi w winie burakami i dynią w zalewie miodowo-anyżowej

          0 głosów: 0
twoja ocena
figi
35 minut
5 osób
średni

ser Mlekdamer
10 szt. fig
250g dyni
250g buraków
50 ml sosu malinowego
100 ml octu winnego
125 ml wina czerwonego
25g cukru
gwiazdka anyżu
mięta
15 ml oliwy
ser feta

Dynię i pieczone buraki oczyszczamy, następnie kroimy w kostkę. Redukujemy ocet z miodem i gwiazdką anyżu, po zagotowaniu dodajemy dynię i odstawiamy do wystygnięcia.

Czerwone wino redukujemy z cukrem i sosem malinowym, po zredukowaniu dodajemy buraki i odstawiamy do wystygnięcia.

Figi oczyścić odciąć górną część tworząc „kapelusze”, z figi wyciągnąć miąższ, połączyć z sosem malinowym oraz pokruszonym serem feta, posiekaną miętą i oliwą. Figi napełniamy farszem a na wieżach kładziemy plastry sera mlekdamer. Zapiekamy w temp. 180C ok. 5 min. Smacznego!


Komentarze