test

Dorsz zapiekany z serem Mlekdamer na puree dyniowym

* * * * ½ 13 głosów: 13
twoja ocena
dorsz
25 min
4 osoby
łatwy

SKŁADNIKI
8 płatów dorsza
1/2 kg pieczarek
1 duża cebula
1 poj. śmietany

500 g sera Mlekdamer

100 g masła
1,2 kg dyni
8 kawałków melona
1 cebula

sól ,pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Puree z dyni:
Dynię oczyszczamy z pestek, obieramy, kroimy w kawałki, płuczemy i osuszamy.
Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy niewielką ilością mleka, doprawiamy gałką muszkatołową i solą, gotujemy/dusimy pod przykryciem aż dynia zacznie się rozpadać.
Gotowaną dynię blendujemy, dodajemy masło i podgrzewamy na patelni do podania

Pieczarki umyć, pokroić na ćwiartki i usmażyć razem z cebulą. Przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Na to wyłożyć dorsza doprawionego solą i pieprzem, a na wierzch sypiemy starty ser Mlekdamer. Zapiekamy w piekarniku 160 C ok 15 min. Podajemy z orzechami z ziołami, puree dyniowym i kawałkiem melona smażonego na maśle.

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze