test

Dorsz zapiekany z CAPRESI z pieprzem na białej czekoladzie

          0 głosów: 0
twoja ocena
oks_capr_dorsz_221
ok. 60 min.
4-5
trudny

- 5 porów
- 800g dorsza w polędwiczce
- 5 plastrów CAPRESI TOPIONEGO z pieprzem
- 2 plastry CAPRESI TOPIONEGO naturalnego
- 3 szt. ziemniaków
- 150g kaszy pęczak
- 15ml oleju
- 30g cebuli(kostka)
- 20g masła
- 5 plastrów cukini
- 10 szt. szparagów
- 10 szt. marchewki
- 10 kawałków jarmużu
- sos paprykowy
- 200g papryki czerwonej i żółtej
- 30g cebuli
- 1 kostka białej czekolady
- 20 ml śmietany
- ostra papryczka

Wyciąć polędwiczki z dorsza, doprawić i usmażyć na chrupiąco. Pod koniec ułożyć na nim plaster sera Capresi topionego z pieprzem i włożyć do piekarnika na ok. 5 min. w temp. 180 stopni C.

Marchew i szparagi obrać i pokroić na 3 mniejsze kawałki a cukinię w grubszą zapałkę. Marchew zblanszować i podsmażyć wraz z cukinią na maśle. Doprawić solą i pieprzem, a szparagi podsmażyć, podlać winem i zakończyć zimnym masłem, doprawić solą i pieprzem.

Kaszę pęczak podsmażyć na oleju razem z cebulą i podlewać bulionem, gotować tak jak risotto – dolewać bulionu gdy kasza go wchłonie.

Paprykę oczyścić, podsmażyć z cebulą i podlać bulionem, doprowadzić do momentu aż papryka będzie się rozpadać, zmiksować, dodać białą czekoladę, śmietanę i ostrą papryczkę – surową jako suchą przyprawę lub w paście.

Jarmuż porwać na małe kawałki i wyłożyć na gorący olej, doprowadzić do momentu aż jarmuż będzie chrupiący.

Na talerz wyłożyć kaszę, na nią warzywa, zapieczonego dorsza, dodać sos paprykowy(obok) i chrupiący jarmuż. SMACZNEGO!


Komentarze