test

Ciasto szpinakowe – Sylwia Biały

          0 głosów: 0
twoja ocena
_MG_5479
60 min
6
średni

Ciasto:
- 450g mrożonego szpinaku
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 250g cukru
- 3 duże jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju

Masa:
- 300ml śmietany 36%
- 300ml twarogu Polmlek
- 2 śmietanki fixy
- 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
- 1 owoc granatu

Ciasto zdecydowanie przyciąga swoim wyglądem. Ma przepiękny, jakże wiosenny kolor. Jest delikatne i wilgotne w smaku. Granat spełnia tu bardzo ważną rolę, gdyż przyjemnie komponuje się z całością. Proste w przygotowaniu ciasto, zachwyci gości i ozdobi każdy stół.

Ciasto:
Szpinak rozmrażamy i odciskamy dokładnie w dłoniach z nadmiaru wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli olej i przesianą  mąkę  z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 1 godzinę lub do tak zwanego suchego patyczka.

Masa:
Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i fix oraz twaróg dalej  delikatnie mieszając. Z ciasta odcinamy wierzch i rozdrabniamy na okruszki. Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami i leciutko dociskamy dłonią, aby okruszki dobrze się trzymały i nie odpadały. Wierzch ciasta posypujemy owocami borówki i malin. Ciasto przed podaniem należy schłodzić przynajmniej godzinę w lodówce.

Smacznego !


Komentarze