test

Chleb ziołowo serowy do odrywania

* * * *   10 głosów: 10
twoja ocena
chleb
120 min
4 osoby
trudny

Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej poznańskiej
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek
3 dag drożdży
100 ml ciepłej wody
150 ml ciepłego mleka
sos
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
15 dag sera Mlekdamer

Mieszamy mleko z wodą. Drożdże mieszamy z cukrem i zalewamy połową ciepłego płynu. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, robimy na środku wgłębienie i wlewamy oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Zagniatamy ciasto ok 10 min. w razie potrzeby dolewając resztę płynu. Gdy ciasto stanie się elastyczne, zwijamy je w kulę i zostawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia na ok 45 min.

Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, szybko je zagniatamy i rozwałkowujemy dość cienko.

Do miseczki wrzucamy przecier pomidorowy, oliwę i mieszamy. Do sosu dodajemy zioła oraz posiekane ząbki czosnku. Mieszamy i smarujemy wierzch ciasta. Posypujemy srartym na grubych oczkach serem Mlekdamer.

Ciasto kroimy na 12 kwadratów, a każdy z nich na pół (nie jest tak naprawdę ważne na ile, ważne by zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układamy jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia).

Zostawiamy do wyrośnięcia na 20-30 min.
Pieczemy 45min w 180 st.C

www.mlecznakrowa.wordpress.com


Komentarze