test

Carpaccio z buraka podany na sosie malinowym balsamicznym z pokruszonym serem Mlekdamer i orzechową rucolą

* * * * ½ 7 głosów: 7
twoja ocena
carpaccio
3 godziny
5 osób
trudny

SKŁADNIKI:
3 średnie buraki
1/3 szklanki octu balsamicznego
50 g malin
30 g cukru
2 łyżeczki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
100 gr sera Mlekdamer
sałata rucola
3 łyżki prażonych pestek słonecznika

Buraki zawijamy w folię aluminiową i piec w temp. 170°C – czas zależy od rozmiarów buraków, przy średniej wielkości jest ok. 1,5 – 2 godzin. Kiedy buraki są już w piecu, przygotowujemy sos balsamiczny do polania carpaccio. Myjemy maliny i gotujemy je z cukrem, następnie przecieramy je przez drobne sitko, żeby pozbyć się pestek.

Kiedy buraki już się upieką, studzimy je i obieram ze skórki – wystarczy odciąć końcówkę przy korzeniu, reszta odchodzi bardzo łatwo. Buraki kroimy w cieniutkie plastry, niemal przezroczyste. Układamy je na talerzu, na nich układamy rukole. Delikatnie solimy, polewamy odrobiną oliwy orzechowej i octem balsamicznym połączonym z sosem malinowym, który bardzo dobrze podkreśla smak buraków.

Na koniec wykładamy kawałki sera Mlekdamer, który posypujemy świeżo zmnielonym na grubo pieprzem. Podajemy z grzankami.

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze