test

Babeczki z musem brokułowym zapiekane z serem Mlekdamer

twoja ocena
30 min
5 osób
łatwy
SKŁADNIKI: 300 g mąki 8 łyżek zimnej wody 100 g masła 500 g brokułów 200 g sera Mlekdamer małe opakowanie żelatyny świerze lub suszone zioła (bazylia, tymianek) 4 łyżki wywaru z jarzyn 1/2 szklanki śmietany 36% 2 białka sól, pieprz

Przygotowyjemy małe foremki o średnicy ok. 12 cm (jak do małych tartaletek) i smarujemy je tłuszczem.
Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C (przy termoobiegu do 180°C)
Z mąki, wody, soli, pieprzu i pokrojonego na kawałki masła zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy je na osiem części i wykładamy nim foremki – gotowe wkładamy na 15 min. do piekarnika. Mają się tylko delikatnie podpiec.

W trakcie wypiekania babeczek gotujemy brokuły w osolonej wodzie przez 15 minut. Następnie je osączamy i studzimy i tak przygotowane miksyjemy doprawiając je w trakcie przyprawami – ziołami, solą i pieprzem.

Pogrzewamy wywar i rozpuszczamy w nim żelatynę. Tak przygotowany wywar łaczymy ze zmiksowanymi brokułami.

Następnie ubijamy śmietanę i łączymy ją z musem brokułowym – gotową masą napełniamy babeczki
Na wierzchu każdej babeczki układamy ubitą na sztywno pianę z białek połączona z serem Mlekdamer. Zapiekamy gotowe babeczki w temperaturze 230°C przez 10 min – do momentu, gdy piana sie lekko zrumieni – i podajemy letnie razem z miską różnorodnej sałaty

autor: Mariusz Gachewicz


Komentarze