test

Babeczka z brokułami zanurzonymi w masie jajeczno śmietanowej, zapiekana serem Mlekdamer

          0 głosów: 0
twoja ocena
babeczka
90 minut
4 osoby
średni

Mąka pszenna 100 g
Masło 70 g
Jaja 2 szt.
Żółtko 1 szt
Sól, gałka muszkatołowa
Śmietana 30 % 200 ml
Płatki migdałów 15 g
Brokuły 500 g
Ser Mlekdamer 300 g

Ciasto kruche słone: na 100 g mąki – 55 g masła, 1 żółtko, szczypta soli. Przygotowanie ciasta kruchego rozpocznij od wymieszania suchych składników i wysypania ich na stolnicę. Do suchych składników dodaj zimne masło i posiekaj. W górce mąki posiekanej z masłem zrób dołek. Wlej do niego mokre składniki. Energicznie wyrób gładkie ciasto. W czasie wyrabiania w razie potrzeby możesz dodać kilka kropel wody. Wyrobione ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i schowaj na min. 30 minut do lodówki. Po wyciągnięciu ciasta z lodówki możesz śmiało je rozwałkować i wykleić natłuszczone foremki. Foremki wyklejone wstawiamy do piekarnika na 5 min w temp. 190 stopni C. Po wypieczeniu wystudzić i wyjąć z foremek. Z jajka, śmietany i gałki muszkatołowej zrobić jednolitą masę. Brokuł wyróżyczkować i z blanszować. W babeczce ułożyć różyczki brokuła i zalać masą jajeczną a na wierzch posypać migdałami i położyć plaster Sera Mlekdamer, zapiekać ok 7min w temp. 180 stopni C.
Smacznego

Baza babeczki
Kilogram mąki połącz z 5 żółtkami jaj, miękkim masłem, łyżeczką soli, łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko wygnieć na miękką i zbitą masę i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ugnieć ciasto raz jeszcze i wypełnij nim wysmarowane masłem foremki do babeczek. Piecz w nagrzanym do 180⁰ piekarniku przez około 45 minut. Podawaj z pastami i sałatkami.


Komentarze